I går deltok LIN på et møte med Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, hvor Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge ga viktige innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan. For at innvandrerorganisasjoner skal kunne bidra med politiske innspill og brukermedvirkning, trenger de forutsigbare driftsmidler. I dag må mange bruke mye tid på å søke kortsiktige tilskudd, noe som gjør det vanskelig å prioritere påvirkningsarbeid. Dette fører til at viktige erfaringer fra innvandrerbefolkningen ikke blir hørt.

Samarbeidsforum mot fattigdom møter Arbeids- og inkluderingsministeren Tonje Brenna.

Vår daglige leder, Rabia Musavi, pekte på at fattigdom rammer stadig flere, og at barn av innvandrere er spesielt utsatt. Fire av ti barn med innvandrerbakgrunn lever i fattigdom. En viktig løsning er bedre tilgang til norskopplæring, uavhengig av tidligere utdanning. Mange innvandrere med godkjent utdanning får ikke gratis norskkurs, noe som skaper fattigdomsfeller. Språkkrav i arbeidslivet bør også tilpasses, slik at muntlige og skriftlige ferdigheter vurderes hver for seg. Dette er viktig for kvinner som sliter med skriftlig norsk, men kan kommunisere godt muntlig.

Samarbeidsforum mot fattigdom.

For å styrke integrering og redusere diskriminering må det settes tydeligere krav til mangfold i arbeidslivet. Det er også behov for bedre kvalifiseringsløp på voksenopplæringen, mer fleksible ordninger for de med arbeidserfaring, og en enklere prosess for godkjenning av utdanning for flyktninger uten dokumentasjon. Helsesykepleiere på voksenopplæringen kan bidra til bedre helse og deltakelse for innvandrerkvinner. Til slutt understreket vi behovet for forutsigbar finansiering til integreringsarbeid og en mer rettferdig momskompensasjonsordning. Vi håper myndighetene tar disse innspillene på alvor.

Vil du få historier og nyheter fra LIN?